martedì 07 febbraio 2012 12:00:00

''Nove'' stare razglednice u digitalnoj zbirci

''Nove'' stare razglednice u digitalnoj zbirci

Digitalna zbirka ViZZ-a nadopunjena je novom digitaliziranom građom iz fonda zavičajne zbirke Knjižnice. Postojećoj zbirci razglednica pridruženo je još 112 razglednica Pule nastalih na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Na predlošcima fotografija nastajale su razglednice koje su izdavali pulski i strani nakladnici i knjižari, a prikazuju motive Pule koji su putovali negdašnjim austrougarskim carstvom i šire, od Budimpešte, Beča, Praga, Londona preko hrvatskih gradova Čakovca, Zagreba, do gotovo nepoznatih mjesta kao što su Vranov nad Dyjí, Hinterbrühl, Twann. Uz uvijek iznova brojnih perspektiva spomenika rimskoga graditeljskog nasljeđa, digitalizirane razglednice prikazuju fizionomiju pulskih ulica - Kandlerove, Ulice Sergijevaca, Leharove, Flaciusove, Budicinove, Arsenalske, popularnih austrougarskih vila, ruralnih motiva iz pulskih predgrađa, prizora iz svakodnevnog života žitelja, negdašnje tržnice i ribarnice na Kapitolinskom trgu i Giardinima, mornaričke motive, panorame. 

Prolistajte našu zbirku i pogledajte zabilježene kadrove Pule prije stotinu godina.

Dio Zbirke razglednica digitaliziran tijekom 2011. obuhvaća:

* autorske fotografije Aloisa Beera – razglednice nastale prema fotografijama austrijskog profesionalnog fotografa Aloisa Beera iz Klagenfurta. U svojoj bogatoj fotografskoj karijeri snimao je različite motive, ponajviše panorame,  širom Austro-Ugarske Monarhije, u ostalim dijelovima Europe i na Bliskom Istoku. U Puli je djelovao kao Carski i kraljevski mornarički fotograf što mu je omogućilo snimanje svih motiva vezanih uz austrijsku mornaricu, a ostavio je u nasljeđe i brojne gradske i prigradske panorame i djeliće urbanog tkiva grada Pule.  

* razglednice pulskih izdavača F. W. Schrinnera i M. Fischera –razglednice tiskane i/ili izdane u Puli, u nakladi F. W. Schrinnera i M. Fischera. Poznati pulski knjižar i nakladnik F.W. Schrinner, doseljen iz Austrije, otvorio je u drugoj polovici 19. stoljeća prvu knjižaru i papirnicu u Puli, a ujedno je objavljivao vodiče, književna djela, novine i druge publikacije. Uz bogatu nakladničku djelatnost  izdavao je brojne razglednice tiskane prema predlošcima austrijskog fotografa Aloisa Beera.

* mozaik razglednice – razglednice na kojima je izražen dekorativan karakter i koje prikazuju više motiva, pretežito tiskane u stranim litografskim tvrtkama kao što su Kunstverlag C. Jurischek iz Salzburga, Druck u. Verlag von Louis Glaser iz Leipziga, Schneider & Lux iz Beča i drugim.

Digitalnu bazu razglednica možete pretraživati putem e-obrasca ili pregledavati u izborniku E-zbirke. Zbirka novih digitalnih razglednica u izborniku E-zbirke izdvojena je pod nazivom Zbirka razglednica II.

Prilozi: