Novosti

16. travnja 2016. 09:08
U bazi nove digitalizirane knjige

U digitalnoj bazi ViZZ-a pohranjene su i dostupne u cjelosti tri knjige digitalizirane u 2015. godini.

1. Spomen-knjiga proslave 60-godišnjice zastupnika naroda prof. Vjekoslava Spinčića / uredili Kazimir Jelušić, Vladimir Nazor. Kastav, 1909.

Knjiga okuplja brojne tekstove (pisma, govori, notni zapisi, članci…) nastale povodom proslave 60-te godišnjice života Vjekoslava Spinčića, jednog od najznačajnijih istarskih narodnih preporoditelja.

2. Manuale di geografia, storia e statistica del Litorale, ossia della contea principesca di Gorizia e Gradisca, della città immediata di Trieste e del Margraviato d'Istria / Bernardo Benussi. Pola, 1885.

Zemljopisno-povijesno-statistički priručnik o Julijskoj regiji koji je početkom 20. stoljeća bio najcjelovitiji pregled podataka o sjevernojadranskome prostoru.

3. Nozze istriane : dramma lirico in tre atti / Luigi Illica ; musica di Antonia Smareglia. Trieste, 1908.

Libreto za operu Istarska svadba (Nozze istriane) istarskog skladatelja Antonija Smareglie.

31. listopada 2014. 12:00
Knjižni noviteti Zavičajne zbirke

U virtualnom kutku Zavičajne zbirke predstavljamo izbor zavičajnih izdanja iz 2013. i 2014. godine koje možete potražiti u fondu Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Građa okupljena u zavičajnoj zbirci pruža uvid u književno i znanstveno stvaralaštvo autora s područja Istre i autora iz drugih krajeva koji pišu o Istri. Izdvojeni naslovi preporuka su za neobvezno čitanje kao i izvor informacija za proučavanje i istraživanje istarskog mikrokozmosa. Izbor zavičajnih izdanja pristiglih u fond Gradske knjižnice i čitaonice Pula možete pratiti u podizborniku Novi naslovi gdje donosimo sažetak djela uz osnovne bibliografske podatke.

28. studenoga 2013. 10:32
Dodana nova zbirka razglednica

Zbirka digitaliziranih razglednica iz fundusa Gradske knjižnice i čitaonice Pula obogaćena je novim digitalnim izdanjima starih razglednica Pule. Tijekom 2013. godine digitalizirane su 62 razglednice različitih motiva koji prikazuju dragocjene vizure pulske svakodnevnice s početka 20. stoljeća. Razglednice otkrivaju interijere raskošnih sala Mornaričkog kasina, mornare na pulskim brodovima,  izgled Giardina s tek zasađenim ladonjama početkom 20. stoljeća, šetače ulicom Sergijevaca, ratne brodove iz austrijske flote zabilježene  fotografskom kamerom carsko-kraljevskoga fotografa Aloisa Beera. Neke od razglednica pružaju nam i uvid u društveni život grada kroz zabilježene zanimljive trenutke okupljanja kao što su večernje druženje mornara i djevojaka oko Tegetthoffova spomenika na Monte Zaru, okupljanje građana na Forumu prilikom inauguriranja Danteovog spomenika, svečano odjevene šetače duž šetnice na Šijanskoj cesti, nedjeljno okupljanje ispred pulske Katedrale. Digitalizirana je i veduta Pule iz 1899. godine, zasad jedina razglednica u našem fondu nastala prema fotografiji  prvog pulskog fotografa Luigija Mionija, kojoj je odredište bio slovenski grad Zagorje ob Savi.

7. siječnja 2013. 13:51
Kalendar godišnjica za 2013. godinu

Godišnjice povijesnih događaja, osoba, ustanova i drugih sastavnica povijesti i kulture određenoga prostora, prigoda su za pogled unatrag i podsjećanje na civilizacijsko djelovanje tijekom prošlih vremena. Kalendar godišnjica, tematski određen Istrom, sastavljen je s namjerom objedinjavanja kronoloških podatka o osobama i događajima iz istarske povijesti, znanosti, kulture, sporta, gospodarstva i drugih područja ljudske djelatnosti, a da se datacijom referiraju na 2013. godinu. Vremeplov kroz kronologiju istarske povijesti donosi podatke o poznatim, manje poznatim ili gotovo nepoznatim ličnostima koje su svojim rođenjem i/ili djelovanjem ostavile traga u povijesti Istre. Kalendar se može iščitavati kao podsjetnik na zbivanja i kulturnu djelatnost, kao i faktografska čitanka iz zavičajne povijesti ili biti poticaj u daljnjim istraživanjima i prigodnim obilježavanjima godišnjica tijekom 2013. godine.

7. veljače 2012. 12:00
''Nove'' stare razglednice u digitalnoj zbirci

Digitalna zbirka ViZZ-a nadopunjena je novom digitaliziranom građom iz fonda zavičajne zbirke Knjižnice. Postojećoj zbirci razglednica pridruženo je još 112 razglednica Pule nastalih na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Na predlošcima fotografija nastajale su razglednice koje su izdavali pulski i strani nakladnici i knjižari, a prikazuju motive Pule koji su putovali negdašnjim austrougarskim carstvom i šire, od Budimpešte, Beča, Praga, Londona preko hrvatskih gradova Čakovca, Zagreba, do gotovo nepoznatih mjesta kao što su Vranov nad Dyjí, Hinterbrühl, Twann. Uz uvijek iznova brojnih perspektiva spomenika rimskoga graditeljskog nasljeđa, digitalizirane razglednice prikazuju fizionomiju pulskih ulica - Kandlerove, Ulice Sergijevaca, Leharove, Flaciusove, Budicinove, Arsenalske, popularnih austrougarskih vila, ruralnih motiva iz pulskih predgrađa, prizora iz svakodnevnog života žitelja, negdašnje tržnice i ribarnice na Kapitolinskom trgu i Giardinima, mornaričke motive, panorame. 

Prolistajte našu zbirku i pogledajte zabilježene kadrove Pule prije stotinu godina.

6. veljače 2012. 11:08
Novi naslovi u Zavičajnoj zbirci

Zavičajna zbirka okuplja građu sadržajno ili nastankom vezanu uz istarske pisce, umjetnike, znanstvenike, istraživače, uz istarski zavičaj, povijest, kulturu i običaje. U cjelokupnom fondu knjižnice ima iznimnu važnost kao referentno mjesto za istraživanja i stjecanja novih saznanja i zanimljivih informacija o našem zavičaju. Pulska gradska knjižnica posebnu pozornost posvećuje razvoju i popunjavanju Zbirke te redovito nabavlja kako recentnu građu tako i starija izdanja.

Na stranicama ViZZ-a Zavičajna zbirka ima svoj virtualni kutak u kojem Vam predstavljamo knjige, grafičke mape, multimedijalnu ili drugu vrstu građe koju smo nabavili u tekućoj godini. Na taj način pružamo Vam izbor naslova kao preporuku za daljnja čitanja i istraživanja. Izbor noviteta u Zavičajnoj zbirci Knjižnice možete pratiti u izborniku Novi naslovi Zavičajne zbirke gdje donosimo sažetak djela, osnovne bibliografske podatke i fotografiju naslovnice.

23. svibnja 2011. 08:46
ViZZ na Festivalu digitalizacijskih projekata!

U Zagrebu je od 18. do 20. svibnja 2011. održana 6. SEEDI Konferencija Digitalizacija kulturne i znanstvene baštine u sklopu koje je na Festivalu digitalizacijskih projekta predstavljen projekt digitalizacije Gradske knjižnice i čitaonice Pula Virtualna zavičajna zbirka.

27. listopada 2010. 10:50
Dobrodošli na mrežne stranice projekta ViZZ!

Projekt digitalizacije Virtualna zavičajna zbirka osmišljen je s ciljem mrežnog predstavljanja digitaliziranih sadržaja izvornika koji su pohranjeni u fondu zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Utemeljen je na općim ciljevima nacionalnog programa digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe. Pri odabiru građe za digitalizaciju rukovodili smo se kriterijima zavičajnosti, sadržajne vrijednosti građe i rijetkosti izdanja kako bi najširoj javnosti omogućili kvalitetan pristup dokumentima tiskane kulturno-povijesne baštine Istre iz razdoblja druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća. 

27. listopada 2010. 09:06
Predstavljanje projekta Virtualna zavičajna zbirka

U srijedu, 27. listopada s početkom u 18 sati u Središnjoj knjižnici održat će se predstavljanje projekta digitalizacije Virtualna zavičajna zbirka Gradske knjižnice i čitaonice Pula (ViZZ). Projekt će predstaviti voditeljica projekta Nadia Bužleta, a o značaju Matka Brajše Rašana u očuvanju istarske folklorne baštine govorit će mr.art. Mirjana Veljović.